Японски щори

Японските щори (японска стена) служат не само като защита срещу слънчевите лъчи, но са и модерно и елегантно допълнение към интериора. 

Алтернативата

Дизайнът на щори в японски стил е грандиозна алтернатива на традиционните европейски завеси.


японски щори

Японските щори модел стандарт са широки панели от плат с тежест в долната част, способни да се движат по специален корниз. Броят на панелите в завесата може да бъде различен, най-популярни са моделите, съдържащи 3бр.


японски щори

При производството на модерните японски щори Д&Н се използват два механизма в едно - японска стена + щори Ден и Нощ. Те са с високо качество, издръжливост и практичност.

Какво представляват японските завеси

Японските щори, наричани от самите японци "шоджи", представляват оригинален и необичаен дизайн за европейското око. Системата се състои от корниз със специални пътеки (канали), който се монтира на тавана или на стена с Г-образни профили, правоъгълни платна, окачени на този корниз и тжести, които изтеглят долните ръбове на плата надолу и предотвратяват набръчкването.

В традиционните шоджи вместо платна са използвани рамки от леки дървени дъски, залепени с полупрозрачна оризова хартия. Като цяло конструкцията изглежда като система от леки панели с ширина от 0,5 до 1,5 м, които могат да бъдат изместени встрани.

Различни варианти за японски щори

Разнообразието от дизайни на японски завеси е достатъчно голямо. Най-лесният вариант е две платна, поставени в две коловози на корниза. Интересна новост е добавянето на Ден и Нощ платна, това ви позволява прецизно регулиране на светлината вертикални и хоризонтално.

Можете да използвате тези панели, като щори на прозорци, за да разделите една стая на две части, да оградите определени зони в една стая, грациозно да затворите ниша или отвор.

Източен стил

За да се приближите максимално до източния стил, трябва да изберете плат в светли нюанси. Ако изберете две различни тъкани за панелите, визуално ще се промени стила на интериора, правейки видими едното или другото платно. Значително предимство на японските завеси е, че те практически не задържат прах и изискват минимална поддръжка.